Meddelare: Mats Lundgren  År: 1914

Socken/stad: Liden

Pastor Västerlunds var förfärliga på till att tro på galenskaper. Deras dotter blev sjuk och då hade de dit en trollapp att han skulle bota henne. Ena sommaren hade prästens folk otur med laxfisket. Då skickade prästfrun en flaska brännvin med ett par flottningskarlar, för att de skulle lämna den till en s.k. viskarl som bodde i närheten av Sundsvall. Han skulle "laga till", så att de skulle få notvarpet bra igen. Karlarna drack ur brännvinet och var inte till någon viskarl. De fyllde flaskan med vatten och lämnade den till prästfrun och sa, att hon skulle kasta den i notvarpet, så skulle det bli bra. Visgubben hade sagt så ljög de. Frun gjorde så, och när de strax efteråt råkade få ett par laxar, jublade hon inte litet över sitt påhitt. - Pastor V. dog 1885. Det är ej länge sen.

Ur Hammarstedtska arkivet: Trollkunniga I.